Както често се случва, колкото и да внимаваш и да си отваряш очите на четири, рано или късно се появява някой, който да разбие на пух и прах мерките ти за сигурност.

Е, този път беше таксиметров шофьор от най-фалшивите. Спрях го в Слатина на улицата, като разчитах да ме закара бързо и безпроблемно до работа…е, поне бързо беше. 15 минути по-късно се озовах на спирката до офиса със сметка за 18 лв..при нормална 7-8, максимум 9 лв.

Иначе си следя внимателно къде се качвам, този път също погледнах първо обявената цена на таблото – всичко точно. Четях си книжка, слушах си музика най-спокойно и си поглеждах към брояча, както винаги правя. 5лв и нещо до Лъвов мост – добре, това също е в общи линии нормално. Стигаме обаче до моята дестинация е вече пише 18.52 лв крайна сума!bill

Аз нали съм честна и му дадох (тъпата аз) 20 лв (нямах по-дребни, за да му ги хвърля и да си изляза) и очаквах един скандал да ми даде повече от 2 лв ресто – поне 10 лв. Но не – този беше нагъл до безкрайност. Изглежда една от стратегиите на такива като него е да всяват паника у нещастния пътник – опита се да внуши у мен вина – че съм се инатяла и заради мен се получило задръстване на улицата. Не успя. Първото, което се сетих, беше да заплаша с полицията – ех, щяла съм да запиша регистрационния номер на колата и да се оплача. Той обаче твърд блъф – каза – добре, отиваме в полицията и подкара колата. В този момент моите нерви не издържаха и се предадох – все пак не знаех дали щеше изобщо да ме закара до полицията или до друго, доста по-неприятно място. А и все пак трябваше да ходя на работа, няма как..

И така, излязох си, фучаща и подскачаща от ярост. Все пак обаче този не знаеше с кого си има работа. Дори и да ми се повтаря всекидневно, че „нищо не можеш да направиш, зарежи го“ или „това е България все пак, няма нищо да се промени“ аз съм си упорита до безкрайност и реших да предприема нещо. Въпросният господин все пак самичък ми даде касова бележка. По-късно през деня я сканирах и изпратих прикрепена към жалбата ми до Комисията за защита на потребителите. Оказа се, че сумата в повече се дължи на такса „повикване“ – 10 лв. А аз изобщо не съм го и повикала. Ако помахването с ръка вече е повикване и се начислява накрая на маршрута, а не още в началото, явно нещо сериозно съм пропуснала от новините..

Както и да е, надявам се данните на бележката да са истински, което, естествено, още от самото начало подлагам под съмнение.

Случката беше миналата седмица, така че ще чакам поне още 3 седмици за отговор от Комисията – казаха ми, че приетият срок за отговор по случая е до 1 месец. Каквото и да стане – дори и да не ми върнат парите (за което най-малко ме е грижа в случая), по-важното е да кажа, че са ме измамили и това да достигне освен до органите, които се занимават с тези нарушения, също и до максимален брой хора. Излишно е да споменавам на всеослушание колко важно е да внимаваме в какви таксиметрови коли се качваме (всъщност, както се оказа, дори и това няма да помогне винаги). По-важното е да се знае, че човек трябва да си търси правата.

Може и да съм краен идеалист, но нали отнякъде трябва да тръгне промяната? Ако всеки си казва, че нищо няма да се промени, то естествено, че нищо няма да се промени. Ако същите хора обаче се вдигнат и подхождат по стандартния ред, може пък нещо в тази частичка от системата да се задвижи..?

Advertisements