Днес, готвейки се да изляза на разходка из центъра и да усетя какво е празничното настроение на хората навън, попаднах на предаване по Канал 1. Темата е България, но през погледа на хора от балканските страни, накога били в границите на България – Хърватска, Сърбия, Словения; както и други страни като Италия и Унгария.

По уникален начин авторите показват вижданията на хора от тези страни за България днес и за връзките на техните земи с някогашната велика българска държава. Какв беше посланието на предаването? Границите са част от миналото, днес значение има културното разнообразие. И в това разнообразие в балканските земи навсякъде има места, където сме оставили своя следа. За западноевропейците все повече ще става ясно, че ние СМЕ част от Европа и винаги сме били и разделението е било само част от предразсъдъците им.

Звучи прекалено добре за средностатистическия песимистично настроен българин. Но както за някои чашата винаги е наполовина празна, за други е наполовина пълна. Подобни моменти, случващи се не само на национални празници, трябва винаги да са повод за оптимизъм.

Advertisements